بازگشت فسیل های 8 میلیون ساله زرافه ایرانی به کشور بعد از 40 سال
به گزارش تور کانادا، مدیرکل دفتر حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: فسیل هایی که حدود 40 سال پیش در مراغه کشف و برای انجام تحقیقات به آمریکا ارسال شده بود به ایران بازگردانده شدند.
داریوش کریمی روز شنبه در نشست خبری اضافه نمود:
این کاوش براساس همکاری مشترک بین ایران و آمریکا از سال 1974 تا 1976 (1352- 1354) شروع شد و براساس آن کارشناسان دو کشور پیروز به کشف تعداد زیادی فسیل از مراغه که یکی از چهار منطقه مهم جهان در حوزه ذخایر فسیلی است، شدند.
طبق اظهارات مدیر کل دفتر حقوقی سازمان حفاظت محیط زیست، این طرح مشترک بین محققان و متخصصان دانشگاه کالیفرنیا و موزه لس آنجلس و محققان ایرانی انجام شد که طی دو سال ادامه داشت و در این مدت میزان زیادی فسیل استخراج و به موزه ملی تاریخ طبیعی ایران ارسال شد. بعضی از فسیل ها به وسیله محققان داخلی شناسایی و کدگذاری شد و تعدادی نیز برای شناسایی و کدگذاری و انجام کارهای مطالعاتی به آمریکا ارسال شد. قرار بود در مدت مشخص شده، بعد از شناسایی و کدگذاری و انجام کارهای علمی، فسیل ها به ایران برگردانده گردد که در آن موقع انقلاب اسلامی به پیروزی رسید و مراودات دو کشور ایران و آمریکا متوقف شد.
چندین سال بعد از آن پرونده فسیل ها به دیوان لاهه ارجاع شد تا مورد آنالیز قرار گیرد. از سال 63 تا 93 سازمان حفاظت محیط زیست این پروژه را در دیوان لاهه پیگیری کرد و در سال های 92 و 93 با گشایشی که از نظر گفت و گو بین دو کشور رخ داد این مساله در دستور کار دیوان لاهه نهاده شد. بعد از آن لوایح متعددی برای ارسال فسیل ها به ایران مشخص شد و شهریور 93 نشستی با حضور نمایندگان دو طرف به عنوان جلسه استماع در دیوان لاهه برگزار گردید و قضات بعد از استماع مستندات به این جمع بندی رسیدند که آمریکا باید فسیل ها را به ایران بازگرداند.
کریمی گفت:
در این پرونده فقط سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه کالیفرنیا درگیر نبودند، بلکه چهار نهاد شامل سازمان حفاظت محیط زیست، مرکز امور حقوقی بین المللی ریاست جمهوری، نماینده ایران در دیوان لاهه و دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن پیگیر این موضوع بودند.
به گفته وی، با توجه به طولانی شدن این موضوع بین ایران و آمریکا، مذاکرات زیادی لازم بود تا اطلاعات دقیق تعداد این فسیل ها در آمریکا روشن گردد. زمانی که اکتشاف انجام شد اعلام شده بود حدود سه هزار قطعه فسیل از مراغه کشف و استخراج شد که از این تعداد 1500 قطعه در ایران بود، بنابراین انتظار می رفت 1500 قطعه دیگر از آمریکا دریافت گردد. بعضی از فسیل ها پیش از آنکه شناسایی و کدگذاری شوند به آمریکا ارسال شده بود، بنابراین تخمین تعداد دقیق آن ها سخت بود. در این فاصله نیز تعدادی از دانشجویان ایرانی در آمریکا بر روی این فسیل ها کار کردند که اطلاعات آنها نیز جمع آوری شد. در نهایت بعد از 20 روز کار مشترک، 1351 فسیل شناسایی و مشخص اصالت شد و در لیست مربوط به توافقنامه دو کشور ثبت شد.
مشاور رییس سازمان حفاظت محیط زیست در این باره ادامه داد:
تعدادی از فسیل ها در قالب توده به آمریکا فرستاده شده بودند که در این مدت همچنان در قالب توده باقی ماندند و فسیل های موجود در آنها خارج نشد، بنابراین انتظار می رود تعدادی فسیل در این توده ها موجود باشد.
به گفته او قرار است دو کار علمی و تحقیقاتی بر روی فسیل ها انجام گردد و تمام آن ها در موزه تاریخ طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست نگهداری می گردد.
کریمی گفت:
با دریافت فسیل ها تعداد 30 مقاله چاپ شده و دو گزارش 800 صفحه ای که به وسیله محققان آمریکایی درباره این فسیل ها تهیه شده بوده نیزدریافت کردیم و از این رو بانک اطلاعاتی غنی از این فسیل ها در اختیار داریم.
وی تاکید نمود که بر اساس ماده هشت قراردادی که با آمریکا امضا کردیم، آمریکا متعهد می گردد چنانچه یک فسیل بعد از ارسال به ایران به هر شکلی پیدا گردد، این دولت ملزم به عودت فسیل و دادن خسارت به ایران است.
کریمی گفت:
در زمان سیر این درخواست دو پرونده مطرح شد یکی پرونده درخواست غرامت و دیگری ارجاع فسیل ها بود که پرونده درخواست غرامت معطوف به این بود که اگر نتوانیم به اصل خواسته خود یعنی بازپس گرفتن فسیل ها برسیم، درخواست خسارت کنیم که با انجام این خواسته پرونده غرامت خود به خود منتفی شد.
منبع: ایسنا
منبع: کجارو