شرایط کنونی مرزهای کشور چگونه است؟
به گزارش تور کانادا، خبرنگاران: شیوع کرونا در کشور موارد زیادی را تحت تاثیر قرار داد که یکی از آنها مرزهای کشور بود.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایرنا، عراق از جمله نخستین کشورهایی بود که درست چند روز پس از تایید خبر ثبت کرونا در کشور یعنی سوم اسفند ماه، مرز زمینی مهران را تعطیل کرد؛ البته که مسوولان گمرک و اتاق مشترک دلیل تعطیلی آن را نه کرونا که موضوع استاندارد دانستند.
با این حال تعطیلی مرزها به مهران ختم نشد و پس از آن دیگر کشورهای همسایه همچون آذربایجان، ارمنستان، پاکستان، ترکمنستان و ترکیه برای حفظ سلامت خود اقدام به تعطیلی مرزها کردند.
این اتفاق منجر به تراکم کامیون های صادراتی پشت مرزها شد تا جایی که در مرز سومار 1500 کامیون منتظر جابجایی بارهای صادراتی خود بودند.
در واپسین روزهای شیوع این ویروس، رئیس اتاق بازرگانی تهران در نامه ای به معاون اول رییس جمهوری خواهان قرنطینه مرزی شد و تاکید نمود که قطع صادرات، خسارت جدی به اقتصاد ملی آن هم در ماه پایانی سال وارد می نماید.
اما همچنان شرایط مرزها روز به روز تغییر می نماید و به همین دلیل رییس کنفدراسیون صادرات از صادرنمایندگان خواسته که پیش از ارسال محموله های صادراتی حتما از شرایط مرزها آگاه شوند تا بار آنها پشت مرز گرفتار نگردد.
آنالیز ها نشان می دهد افغانستان از جمله کشورهایی است که بهترین همکاری را با ایران در زمینه مرز داشته و رایزن بازرگانی ایران در افغانستان شایعه بسته شدن مرزهای ایران و افغانستان در هفته آینده را تکذیب نموده است.
شرایط کنونی مرزها چگونه است؟
سید روح الله لطیفی، سخنگوی گمرک ایران در تشریح آخرین شرایط مرزها به خبرنگار مالی ایرنا گفت: اقلیم کردستان باز است، ولی مابقی مرزهای عراق از جمله چذابه و شلمچه و مهران و خسروی تعطیل است. تا یکشنبه هفته آینده مهلت دولت عراق است و امیدواریم آن را تمدید ننمایند. اما اقلیم کردستان مرزها باز است و تجارت در مرزهای آن جریان دارد.
وی با اشاره به مرز ترکیه اظهار کرد: ترکیه مرزهای خود را به سمت کامیون های ایرانی که از کشور ثالث مانند یونان و گرجستان قرار بود از جهت ترکیه وارد ایران شوند، باز نموده و همچنین کامیون های ترک به سمت ترکیه ترخیص شدند.
کالاهایی که از جهت ترازیتی به کردستان عراق رفته بودند هم توانستند از مرزهای ما وارد کشور شوند و از مرز بازرگان وارد ترکیه شوند؛ چه آنها که از سمت سرخس به سمت ترکیه امدند یعنی قبلا در ترکمنستان وکشورهای دیگر آمدند و چه آنها که از کردستان عراق وارد ایران شدند و قصد بازگشت به ترکیه داشتند.
سخنگوی گمرک اظهار کرد: امیدواریم با پیگیری های سفیر در ترکیه و رییس دفتر رییس جمهور از دولت ترکیه به زودی روال عادی تردد کامیون های دو کشور را ببینیم تا حجم ترانزیت و تجارت از آن کشور کاهش پیدا نکند.
مرز تجاری با ارمنستان همچنان بسته است
وی درباره مرز ارمنستان توضیح داد: مرز با ارمنستان همچنان بسته است، اما در حوزه مسافری ارمنستان به سه گروه اجازه تردد می دهد، ایرانی های مقیم ارمنستان، ارامنهای که در ایران هستند و می خواهند به کشورشان برگردند یا ایرانی هایی که در ارمنستان هستند و می خواهند به ایران بازگردند.
دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک درباره مرز نخجوان گفت: مرز مسافری متوقف است اما در حوزه کالا از روز سه شنبه جابجایی کالا از سر گرفته شده و شاهد انتقال کالای تجاری ایران از این جهت هستیم.
لطیفی با بیان اینکه مرز آذربایجان در حوزه مسافری برگشت از طرفین باز است، اظهار کرد: در حوزه تجاری، کامیونهای ایرانی به صورت ترانشیپنس (جابجایی کالا در مرز با کامیونهای طرف مقابل) صادرات داریم. در حوزه ترانزیت نیز کامیونهای ایرانی که می خواهند از خاک آذربایجان به مقصد روسیه عبور نمایند ، با اسکورت از این خاک عبور می نمایند.
مرز دریایی قزاقستان کالاهای ایرانی را نمی پذیرد
وی با اشاره به مرزهای دریایی شرح داد: عمده مقصد مرزهای دریایی آذربایجان، روسیه و قزاقستان هستند که اخیرا قزاقستان اعلام نموده پذیرایی شناورهای ایرانی نیست.
تراکم کامیون ها در مرز آستارا
لطیفی درباره مرز آستارا گفت: قرقیزها اعلام کردند کامیونها از جهت آذربایجان و به وسیله مرز آستارا برود، تراکم کامیونها از این مرز چندبرابر و در نتیجه باعث توقف در مرز آستارا شده است.
افزایش تراکم بار در مرزهای دریایی مازندران
به گفته سخنگوی گمرک، تجارت دریایی در مرزهایی همچون مازندران، بندر امیرآباد و نوشهر نه تنها کاهش نداشته بلکه بار زمینی نیز به دوش حمل و نقل دریایی افتاده و تراکم جابجایی بار در حوزه کشورهای آسیای میانه و روسیه به وسیله بندرها در استان مازندران بیشتر شده است.
مرزهای زمینی با ترکمنستان بسته است
وی با بیان اینکه مرزهای مرزهای زمینی با ترکمنستان بسته است، اظهار داشت: این توقف در تمام حوزه های مسافری، ریلی و تجاری است و تنها کامیون های ترکمن می توانند به کشور خود بازگردند.
دبیر شورای اطلاع رسانی گمرک اظهار کرد: انتظار می رود همکاری بیشتری بی راه آهن ایران با ترکمنستان انجام گردد تا کالاهایی که فسازا نیستند بتوانند از مرز اینچه برون وارد ترکمنستان شوند. تا به امروز حدود حدود 50 واگن منتظر هستند راه آهن طرفین در این زمینه به نتیجه برسند.
لطیفی با بیان اینکه مرزها با افغانستان در تمام حوزه ها باز است، اضافه نمود: سرعت در این مرزها کاهش یافته، چرا که نظارت روی کالاهای خروجی بیشتر شده تا اقلام مورد احتیاج بهداشتی از کشور خارج نشوند و از طرف دیگر، کنترل افغان ها هم کالای ورودی و هم افرادی که وارد این کشور می شوند به دلیل شرایط بهداشتی بیشتر شده است.
منبع: اقتصادنیوز