انتقال کرونا از طریق حشرات اثبات نشده است
به گزارش تور کانادا، دکتری تخصصی اپیدمیولوژی گفت: راه انتقال در برخی بیماری ها ممکن است یک حشره باشد، اما در مورد کووید 19 هنوز ثابت نشده که حشرات یا بندپایان و یا مواد غذایی عامل انتقال بیماری باشند.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایرنا، حمید سوری با اشاره به اثر درجه حرارت روی میزان فعالیت ویروس کووید 19 گفت: بهترین شرایط برای فعالیت ویروس کرونا، بین منفی چهار درجه تا حدود 15 درجه بالای صفر است.
وی با بیان اینکه با بالارفتن دما به تدریج از میزان فعالیت ویروس کاسته می شود، ادامه داد: این ویروس تا 60 درجه سانتی گراد نیز ممکن است تا 20 درصد فعالیت داشته باشد، اما فعالیت آن تقریبا دردمای حدود 90 تا 95 درجه سانتی گراد خاموش می شود.
سوری گفت: به همین خاطر استفاده از اتو برای لباس ها می تواند عامل بیماری زایی را از بین ببرد، اما بعید به نظر می رسد که تغییرات فصلی اثر خاصی روی فرایند اپیدمی داشته باشد، البته ممکن است سرعت و شدت اپیدمی را تا حدی تحت تاثیر قرار دهد.
این اپیدمیولوژیست تاکید کرد: بهترین شکل ممکن برای مهار اپیدمی کشف واکسن است، به همین خاطر است که در حال حاضر بیشتر کشورهای پیشرفته عمده انرژی خود را معطوف تولید واکسن کرده اند و بعید به نظر می رسد زودتر از یک سال و نیم دیگر واکسن در اختیار بشر قرار گیرد.
وی ادامه داد: ویروس کرونا نسبت به تغییرات درجه حرارت چندان حساس نیست، یعنی تحقیقات نشان داده این ویروس تا دمای 60 درجه سانتیگراد نیز زنده می ماند، بنابر این نباید امیدوار بود که با پنج یا 10 درجه گرمای هوا در شرایط اپیدمی تغییر چندانی حاصل شود.
- هشدار نسبت به خوش خیالی جامعه در مورد کرونا
سوری یادآور شد: متاسفانه به نظر می رسد در جامعه یک خوش خیالی ایجاد شده و مردم به زندگی عادی خود بازگشته اند که این مسئله بسیار خطرناک است و خوش خیالی و خوش پنداری که در جامعه باعث بازگشت به روال زندگی عادی شده بسیار خطرناک است و باید با نظارت کافی، تشدید و تقویت اجرای مقررات طرح فاصله گذاری هوشمند و توجه ویژه به گروه های پرخطر و آسیب پذیر مانند سالمندان، دیابتی ها و افراد دچار فشارخون، اپیدمی را کنترل کرد.
وی درباره شرایط ایجاد اپیدمی در جوامع گفت: برای ایجاد یک اپیدمی در جامعه، باید 6 شرط وجود داشته باشد و در صورت عدم وجود هر یک از این بخش ها اپیدمی رخ نمی دهد و برای مقابله با اپیدمی نیز باید کاری کنیم که یک یا چند یک از این شروط حذف شوند.
این اپیدمیولوژیست درباره عوامل ایجاد اپیدمی توضیح داد: یکی از این عوامل، عامل بیماری زاست و تا زمانی که وجود نداشته باشد اپیدمی رخ نمی دهد، پس برای پیشگیری از اپیدمی باید عامل بیماری زا را از بین ببریم.
وی وجود یک مخزن یا منبع بیماری را از دیگر شروط لازم برای ایجاد اپیدمی بیان کرد و گفت: منبع یا مخزن کووید 19 انسان ها هستند و تا کنون ثابت نشده است که این بیماری از طریق حیوانات نیز منتقل شود و سومین عامل در ایجاد اپیدمی این است که راه خروج عامل بیماری زا از مخزن فراهم باشد که در مورد کووید 19 راه خروج عطسه، سرفه و ترشحات است.
آیا کرونا از طریق بندسرانجام، حشرات و مواد غذایی منتقل می شود؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی راه انتقال عامل بیماری زا را از دیگر عوامل لازم برای ایجاد اپیدمی بیان کرد و اضافه نمود: راه انتقال در برخی از بیماری ها ممکن است یک حشره باشد، اما در مورد کووید 19 هنوز ثابت نشده است که حشرات یا بندسرانجام و یا مواد غذایی عامل انتقال بیماری باشند.
این اپیدمیولوژیست راه ورود عامل بیماری زا به بدن میزبان جدید را از دیگر ملزومات ایجاد اپیدمی معرفی کرد و گفت: راه ورود عامل بیماری زا در کووید 19 از طریق تماس مستقیم و همچنین عدم محافظت بهداشتی کافی است.
وی درباره آخرین لازمه ایجاد اپیدمی توضیح داد: افراد جامعه باید حساسیت و استعداد کافی را برای ابتلا به بیماری داشته باشند، یعنی اگر همه افراد جامعه در برابر بیماری مقاوم باشند اپیدمی به وجود نمی آید، اما در شرایط فعلی همه آحاد بشری در برابر کووید 19 در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند؛ البته در برخی گروه ها مانند بچه ها شانس ابتلا کمتر و در برخی گروه ها بیشتر است.
به گفته سوری، برای پیشگیری از اپیدمی با استفاده از اپیدمی تعداد افراد حساس در برابر بیماری را کمتر می کنیم تا آمادگی طبیعی برای ابتلا به بیماری در جامعه کاهش یابد و در صورت عدم دستیابی به واکسن، این کاهش آمادگی برای ابتلا به شکل طبیعی به وجود می آید، مانند زمانی که در قرون وسطا بیماری آنقدر شیوع می یافت که دیگر فرد حساسی در جامعه باقی نمی ماند.
وی، اقدامات لازم برای کنترل اپیدمی ها را مداخله در این عوامل بیان کرد و اضافه نمود: یکی از کارهایی که برای جلوگیری از گسترش اپیدمی می توان انجام داد، کاهش درجه تماس افراد مبتلا با افراد حساس از طریق جلوگیری از ایجاد تراکم جمعیت و شلوغی است.
سوری در سرانجام جلوگیری از ورود افراد مبتلا به جامعه و جلوگیری از خروج آنان از مناطق آلوده با اقداماتی همچون قرنطینه و همچنین فاصله گذاری اجتماعی را از دیگر راه های کاهش اپیدمی بیان کرد و گفت: با انجام این اقدامات زنجیره انتقال قطع شده و احتمال گسترش بیماری کاهش می یابد.
منبع: همشهری آنلاین