عمارت خسروآباد؛ تاریخی به جا مانده از دوران صفویه!

به گزارش تور کانادا، شهر سنندج در غرب ایران واقع شده و به علت داشتن مکان ها و جاذبه های تاریخی متنوع و زیاد گردشگران زیادی را به خود جذب می نماید. عمارت خسروآباد یکی از این آثار تاریخی است که ساخت آن به دوران صفویه بازمی شود و معماری خاص و بی نظیری دارد. این بنا در نوع خود کم نظیر بوده و در گذشته مرکز حکومت اردلان ها بوده است. این عمارت تاریخی در شهر سنندج استان کردستان قرار گرفته است و افراد زیادی برا بازدید از آن به این شهر سفر می نمایند. زمانی که وارد کاخ موزه خسروآباد شوید می توانید سبک زندگی مردم کرد، ترکیب ساختمانی تاریخی همراه با طراحی مدرن را مشاهده کنید و لذت ببرید. در ادامه این مقاله شما را با جزئیات و تاریخچه این عمارت زیبا آشنا می کنیم. همراه ما باشید.

عمارت خسروآباد؛ تاریخی به جا مانده از دوران صفویه!

بلیط هواپیما خود را در خبرنگاران مثل آب خوردن رزرو کنید

تاریخچه عمارت خسروآباد

عمارت خسروآباد یکی از زیباترین عمارت های غرب ایران است که در شهر سنندج واقع شده است. این عمارت در دوران صفویه ساخته شده و گفته می شود مرکز حکومت اردلان ها بوده است. امان الله خان اردلان، حاکم کردستان و فرزند خسروخان بزرگ بود که در سال 1808 دستور ساخت عمارت خسروآباد را داد. البته بعضی معتقدند قسمت شرقی بنا مربوط به دوران زندیه بوده و امان الله خان آن را توسعه داده است. کاخ موزه خسروآباد اگرچه مقر حکومت سیاسی و نظامی بود، اما بیشتر به عنوان مکانی برای برگزاری مراسم و جشن های آیینی مورد استفاده قرار می گرفت. بعلاوه مراسم عقد حسن دنیا خانم، دختر فتحعلی شاه با پسر امان الله خان نیز در این مکان برگزار گردید. کتیبه ای در این عمارت وجود دارد که نام فتحعلی شاه قاجار و والی کردستان، امان الله خان و تاریخ 1223 هجری قمری بر آن حک شده است. ناگفته نماند پس از امان الله خان چندین ساختمان نیز در این مجموعه ساخته شد. در سفر به سنندج حتما از این عمارت بی نظیر تماشا کنید و از تماشای هنر اصیل ایرانی در تاروپود معماری آن لذت ببرید.

معرفی عمارت خسروآباد

عمارت خسروآباد در بلوار خسروآباد یا شبلی در شهر سنندج واقع شده است. کاخ موزه خسروآباد دارای دو بخش داخلی و خارجی است که باغی زیبا میان دو بخش آن واقع شده است؛بخش خارجی آن قصر سلطنتی و بخش داخلی آن باغ خسروآباد نام دارد. بنای خارجی دارای دو طبقه بوده و درب ورودی آن به صورت هشت ضلعی است. این بنا از آجر و سنگ ساخته شده و دارای گچ بری و آینه کاری بسیار مجذوب کننده و زیبایی است. جالب است بدانید آب عمارت خسروآباد سنندج جاری و شرب بوده و از مجموعه قنات های تعبیه شده در کوه آبیدر نشات می گیرد. عملیات بازسازیی این بنای تاریخی از سال 1373 شروع شد که البته بیشتر تعمیرات و بازسازی ها در سال 1379 انجام شد. تزیینات معماری بنا شامل آجرکاری، اوروس زیبا،حوض صلیبی شکل و درب ورودی که از چوب درخت گردو ساخته شده، همگی از زیبایی های داخلی بنا به شمار می آید. فرزند امان الله خان اردلان، خسرو نام داشت و به همین علت این عمارت، خسروآباد نام گرفت. امروزه این عمارت به عنوان یک موزه مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد. اگر قصد سفر به شهر سنندج را دارید حتما از این محوطه تاریخی تماشا کنید و لذت ببرید.

معماری عمارت خسروآباد

عمارت خسروآباد شهر سنندج به دو بخش اصلی قصر و باغ تقسیم می شود و در زمینی به مساحت 6000 متر مربع احداث شده است. قصر در بخش شرقی باغ واقع شده است که بنایی مجلل و اشرافی است. جالب است بدانید که بافت و ترکیب مصالح به کاررفته در مکان های مختلف عمارت خسروآباد مانند کاخ، آشپزخانه، حمام و اصطبل کاملا یکسان است و هیچ تفاوتی ندارد. گچ بری ها، تزئینات و سرستون های این عمارت نشان از هنربی نظیر هنرمندان چیره دست ایرانی در زمان خود دارد. این عمارت زیبا درست در وسط یک باغ سرسبز واقع شده است و زمانی که وارد آن شوید اولین چیزی که شما را جذب می نماید، حوضی صلیبی شکل است که در وسط حیاط عمارت خسروآباد واقع شده است و بسیار زیبا و تماشای است. بعلاوه حوضی در طبقه سوم این کاخ واقع شده است که شبیه به چشم بوده و وقتی آب در آن جریان پیدا می نموده، از اطراف حوض بیرون می ریخته به همین علت آن را چشم گریان نامگذاری نموده اند که نماد احساسات بوده است.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید تنها اتاقی که درب ورودی آن در مقایسه با درهای دیگر کمی کوتاه تر است، درب اتاق مستوره خانم همسر خسرو خان است؛ چرا که هر کسی که قصد داخل شدن به آن را داشته، سرش را به نشانه احترام کمی خم کند، سپس وارد شود. در فرهنگ ایرانی نیز اروسی های کار شده این اتاق نماد سرو شکسته و تواضع است. برای رسیدن به اتاق خسروخان و همسرش ضروری است 15 پله مارپیچ را طی کنید، در گذشته تنها کسی که حق ورود به این اتاق را داشته مستوره اردلان بوده است. هرچند امروزه کاخ موزه خسروآباد در مقایسه با زمان ساخت آن دچار تغییرات بسیاری شده است، اما این تغییرات بیشتر در اطراف عمارت انجام شده و عمارت اصلی آن به همان شکل قدیمی همچنان پابرجا است.

بخش های مختلف عمارت خسروآباد

عمارت خسروآباد کردستان علاوه بر دو بخش اصلی قصر و باغ که پیش تر به معرفی آن ها پرداختیم، از بخش های مختلف دیگری هم تشکیل شده که هر کدام از آن ها مجذوب کنندهیت خاص خودشان را دارند. در ادامه تعدادی از بخش های این عمارت زیبا که بازدید از آن ها ارزشمند است را به شما معرفی می کنیم.

هشتی

هشتی به فضایی گفته می شود که پس از درب ورودی واقع شده است و قبل از اینکه وارد خانه یا حیاط آن شوید، اول وارد هشتی می شوید. هشتی عمارت خسروآباد هم مانند سایر بناهای قدیمی پس از درب ورودی آن واقع شده است و شامل 4 مدخل یا ورودی است. این فضا دارای سقفی گنبدی شکل و ستون هایی زیبا است که با گچ بری های بسیار خاصی تزیین شده است.

حیاط

اگر از عمارت های دیگری بازدید نموده باشید مشاهده کردید که حیاط آن به یاری یک دالان به هشتی متصل است و بعد از هشتی بلافاصله وارد حیاط نمی شوید؛ اما عمارت خسروآباد در کردستان به این صورت نیست. حیاط این عمارت طوری طراحی شده که بعد از هشتی وارد حیاط می شوید و دالانی برای اتصال حیاط به هشتی وجود ندارد. بعلاوه حوضی بزرگ و صلیبی شکلی در وسط حیاط واقع شده است که اطراف آن با درختان سرسبز و بزرگ احاطه شده است. گفته می شود آب این حوض از قنات کوه های آبیدر تامین می شود.

عمارت سردر

در ضلع شرقی کاخ موزه خسروآباد عمارت سردر واقع شده است. این عمارت دارای دو طبقه بوده و از دو طرف به یاری پله هایی متقارن راه ورودی دارد. طبقه دوم این مجموعه دارای سالنی بزرگ است که در گذشته محل برگزاری مهمانی ها و جشن ها بوده است. گفته می شود نوه خسرو خان اردلان دستور ساخت این عمارت را داده و یکی از مجذوب کننده ترین بخش های آن ایوان سرتاسری است که به غلام گردش معروفیت دارد.

قصر خسرویه

یکی دیگر از بخش های عمارت خسروآباد سنندج قصر خسرویه نام دارد. قصر خسرویه مهم ترین ساختمان این عمارت بوده و دارای 3 طبقه است. برای رسیدن به این مکان ضروری است 17 پله سنگی را طی کنید. در طبقه دوم این قصر یک حوض خانه وجود دارد که سقف آن گنبدی شکل است. در اطراف این حوض خانه تعدادی اتاق وجود دارد که همه آن ها ایوان و ستون های تزیین شده دارند.

حوض طبقه سوم

یکی دیگر از بخش های عمارت خسروآباد شهر سنندج حوضی زیبا است که در طبقه دوم عمارت اصلی واقع شده است. این حوض ظاهری شبیه به چشم دارد و زمانی که آب از آن لبریز می شود شباهت زیادی به چشم گریان دارد و نماد احساس است. آب این حوض از کوه آبیدر تامین می شود و یکی از جاذبه های تماشای این مجموعه به شمار می آید. برای رسیدن به این طبقه ضروری است تعدادی پله که شیب تندی دارند را طی کنید.

جاهای تماشای اطراف عمارت خسروآباد

در سفر به کردستان به ویژه شهر سنندج در کنار بازدید از بناهای زیبای دوران صفوی مانند عمارت خسروآباد می توان از منطقه ها و جاذبه های دیگر شهر که بیشتر آن ها در نزدیکی این عمارت قرار دارند هم بازدید کرد. بناهای تاریخی و قدیمی بسیار زیادی در اطراف این عمارت واقع شده که فاصله زیادی با آن ندارند و می توانید زمان بازدید از کاخ موزه خسروآباد از این مکان ها هم تماشا کنید. در ادامه تعدادی از آن ها را به شما معرفی می کنیم.

خانقاه نعمت الهی

یکی از مکان های تاریخی و تماشای نزدیک به کاخ موزه خسروآباد، خانقاه نعمت الهی نام دارد. این مکان در خیابان خانقاه واقع شده و حدود 150 سال قدمت دارد. این مکان در دوران قاجار تاسیس شده و محل زندگی و تدریس بزرگان طریقه نعمت اللهی بوده است. سبک معماری به کار رفته در خانقاه نعمت الهی ایرانی اصیل بوده و کاشی کاری و آجرکاری های زیبایی در آن قابل مشاهده هستند. این مکان دارای حیاط مرکزی، حجره ها، مسجد و کتابخانه بوده و در گذشته محل برگزاری مراسمات مذهبی و عرفانی بوده است.

آدرس:

خیابان امام (ره)، جنب مسجد جامع

ساعت بازدید:

9 صبح تا 12 ظهر و 14 عصر تا 18 عصر

تپه روسی

یکی دیگر از جاذبه های تماشای نزدیک به عمارت خسروآباد سنندج تپه روسی است. این پارک زیبا یکی از دو بوستان معروف محله تپه روسی در سنندج بوده و مکانی آرام برای سرگرمی و پیاده روی است. این تپه در مرکز شهر سنندج واقع شده و چشم اندازی زیبا از این شهر را به مخاطبان خود ارائه می نماید. بعلاوه در این پارک امکاناتی نظیر کافه، رستوران و آلاچیق در اختیار بازدیدکنندگان واقع شده است. به شما پیشنهاد می کنیم در کنار بازدید از عمارت خسروآباد از این پارک زیبا هم تماشا کنید و لذت ببرید.

آدرس:

بلوار شهید بهشتی، شهید بروجردی

حمام صلاحی

یکی دیگر از مکان های تاریخی نزدیک به عمارت خسروآباد در کردستان حمام صلاحی نام دارد. تفاوت این حمام با دیگر حمام های شهر سنندج این است که در زیرزمین واقع شده است و گفته شده علت آن بهره برداری بهتر از قنات های قدیمی شهر بوده است. این حمام دارای بخش های مختلفی نظیر سردر ورودی، هشتی، حمام سرد خلوتی، گرم خانه و خزینه است. فضای گنبدی شکل، قوس ها و معماری زیبای این حمام چشم هر مخاطبی را به خود جذب می نماید. زمان بازدید از کاخ موزه خسروآباد، بازدید از حمام صلاحی را نباید فراموش کنید.

آدرس:

خیابان فردوسی، داخل پاساژ کفش فروش ها

رزرو هتل 5ستاره با خبرنگاران خوبه

مسجد وکیل السلطان سنندج

یکی دیگر از جاذبه های تماشای شهر سنندج که در نزدیکی عمارت خسروآباد در کردستان واقع شده است مسجد وکیل السلطان سنندج است. این مسجد در سال 1328 ساخته شده و سبک معماری آن کردستانی است. مسجد وکیل السلطان سنندج به وسیله خانواده ای به نام وکیل ساخته شده و دارای یک حیاط، شبستانی ستون دار و اتاق هایی برای دفن اجساد اعضای این خانواده است. در سفر به کردستان بازدید از این مکان تاریخی و زیبا را از دست ندهید.

آدرس:

محله قطارچیان، مجاور عمارت وکیل الملک

اطلاعات عمارت خسروآباد

شماره تماس:

087 3332 1524

آدرس:

خسرو آباد، محله خانقاه

ساعت بازدید عمارت خسروآباد:

9 صبح تا 5 عصر

کلام آخر خبرنگاران در خصوص عمارت خسروآباد

در این مقاله کوشیدیم اطلاعاتی کامل در خصوص عمارت خسرو آباد را به شما ارائه کنیم. این عمارت زیبا با معماری خاص و منحصربه فردش در شهر سنندج استان کردستان واقع شده است و ساخت آن به دوران صفویه بازمی شود. این مکان قسمت های مختلفی دارد و سبک زندگی اصیل مردم کردستان را به مخاطبان ارائه می نماید. آیا پس از خواندن این مقاله دوست دارید از این عمارت در شهر سنندج تماشا کنید؟ اگر تا به حال از این مکان تماشا نموده اید، تجربه خود را با ما در میان بگذارید.

تور مقرون به صرفه خبرنگاران را رزرو کنید

منبع: 3click.com
انتشار: 23 بهمن 1403 بروزرسانی: 23 بهمن 1403 گردآورنده: tour-canada.ir شناسه مطلب: 1918

به "عمارت خسروآباد؛ تاریخی به جا مانده از دوران صفویه!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عمارت خسروآباد؛ تاریخی به جا مانده از دوران صفویه!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید