5 روش خشک کردن فلفل

به گزارش تور کانادا، خشک کردن فلفل یکی از قدیمی ترین و ساده ترین راه ها برای نگهداری طولانی مدت این سبزی تند و خوش عطره که هم طعم و هم رنگش رو برای ماه ها حفظ می کنه. با این روش، علاوه بر اینکه فلفل ها جای کمتری می گیرن، میشه در فصل سرد یا مواقعی که فلفل تازه کمتر پیدا میشه، ازشون در غذاها و سس ها استفاده کرد. این کار رو میشه به روش های مختلف انجام داد، از خشک کردن طبیعی فلفل در آفتاب تا استفاده از فر یا دستگاه خشک کن خانگی، که هر کدوم ویژگی ها و زمان متفاوتی دارن. در این مقاله از در انواع روش های خشک کردن فلفل رو یاد خواهیم داد.

5 روش خشک کردن فلفل

چه نوع فلفلی رو میشه خشک کرد؟

برای خشک کردن میشه تقریبا از هر نوع فلفلی استفاده کرد؛ از فلفل دلمه ای های سبز، زرد و قرمز که شیرین و خوش رنگ هستن گرفته تا فلفل سبز تند، فلفل قرمز چیلی یا حتی انواع فلفل های کوچک و زینتی. هر کدوم بعد از خشک شدن، کاربرد خاص خودش رو داره؛ مثلا فلفل دلمه ای خشک شده بیشتر برای پودر یا ورقه های رنگی در غذا استفاده میشه، در حالی که فلفل تند خشک شده طعم و تندی خاصی به غذا یا سس میده.

در همه روش های خشک کردن فلفل، کیفیت اولیه فلفل تاثیر مستقیمی روی نتیجه کار داره. استفاده از فلفل های تازه، بدون لکه و بدون له شدگی باعث میشه رنگ و عطر نهایی بهتر و ماندگاری بیشتر بشه. فلفل کهنه یا پلاسیده حتی با خشک کردن هم طعم و بوی خوبی نداره و ممکنه سریع خراب بشه.

بیشتر بخوانید:

دلایل خشک کردن انواع فلفل

افزایش ماندگاری

با خشک شدن، رطوبت فلفل گرفته میشه و احتمال رشد کپک یا باکتری کم میشه، طوری که میشه ماه ها یا حتی سال ها نگهش داشت.

صرفه جویی در فضا

حجم فلفل تازه وقتی خشک میشه خیلی کمتر میشه و نگهداریش توی کابینت یا شیشه راحت تره.

حفظ طعم و رنگ

خشک کردن درست می تونه طعم و رنگ طبیعی فلفل رو تقریبا همون طور نگه داره و موقع پخت غذا رنگی مجذوب کننده و عطری خوب ایجاد کنه.

دسترسی در تمام فصول

حتی وقتی فصل برداشت فلفل تموم شده، فلفل خشک شده در دسترسه و میشه توی غذاها ازش استفاده کرد.

کاربردهای متنوع

از پودر کردن برای ادویه جات تا خرد کردن روی یا استفاده در ، فلفل خشک شده چندین کاربرد مختلف داره.

برای خرید انواع از فروشگاه های به روش های و اینترنتی اقدام کنید.

انواع روش های خشک کردن فلفل

روش های خشک کردن فلفل چندان پیچیده نیست و با کمی حوصله میشه همین کار رو به سادگی در خانه انجام داد. هر روشی که در دسترس شماست، چه سنتی و چه مدرن، می تونه انتخاب مناسبی باشه تا فلفل ها رو برای ماه ها بدون تغییر زیاد در رنگ و طعم نگه داشت.

روش خشک کردن فلفل با دستگاه خشک کن

وقتی دستگاه خشک کن در دسترسه، میشه در کمترین زمان و با کمترین دخالت، انواع فلفل رو خشک کرد. برای خشک کردن فلفل سبز تند، بهتره فلفل ها رو بشوریم، خشک کنیم و به صورت کامل یا برش خورده روی طبقه ها بچینیم.

گرمای ملایمی که دستگاه ایجاد می کنه، باعث میشه رنگ طبیعی فلفل حفظ بشه. همین روش برای طرز خشک کردن فلفل پاپریکا و حتی انواع شیرین مثل دلمه ای هم عالی جواب میده و طعمشون رو مثل روز اول نگه می داره.

روش خشک کردن فلفل در آفتاب

این روش قدیمی برای منطقه های که هوا خشک و آفتابی دارن خیلی کاربردیه. مثلا در طرز خشک کردن فلفل دلمه ای قرمز، فلفل ها رو بعد از شست وشو و برش، روی سینی توری یا پارچه تمیز پهن می کنن. نور و گرمای آفتاب همراه با گردش هوا، رطوبت رو کم کم می گیره. در این روش بهتره فلفل ها در طول روز چند بار جابه جا بشن تا همه طرف ها خشک بشه.

روش خشک کردن فلفل با نخ

یکی از خوش ظاهرترین روش ها، نخ کشیدن فلفل ها است. برای طرز خشک کردن فلفل قرمز تند با نخ، فلفل های سالم و بی لکه رو به ترتیب از دم در یک نخ محکم رد می کنن تا ریسه هایی رنگارنگ درست بشه. بعد این ریسه ها رو در جای گرم و با تهویه مناسب آویزون می کنن تا در عرض یکی دو هفته کاملا خشک بشه.

روش خشک کردن فلفل در فر

فر می تونه سریع ترین انتخاب باشه، به خصوص وقتی هوا آفتابی نیست. مثلا برای خشک کردن فلفل دلمه ای سبز، لازم هست دما رو پایین تنظیم کرد و فلفل ها رو روی سینی فر که کاغذ روغنی داره پخش کرد. این حرارت ملایم باعث میشه فلفل ها خشک ولی نسوخته باقی بمونن.

روش خشک کردن فلفل روی بخاری

در روزهای سرد سال، بخاری می تونه نقش یک خشک کن ساده رو داشته باشه. در خشک کردن فلفل دلمه ای قرمز روی بخاری، فلفل ها بعد از برش روی یک سینی فلزی یا توری فلزی قرار می گیرن و روی سطح بخاری یا کنار اون گذاشته میشن. گرمای یکنواخت بخاری، رطوبت رو آرام آرام تبخیر می کنه و بافت فلفل رو برای استفاده های بعدی حفظ می کنه.

هر کدوم از این روش ها رو میشه برای خشک کردن هر نوع فلفلی به کار برد، چه فلفل دلمه ای رنگی باشه، چه فلفل سبز تند یا چیلی قرمز. انتخاب روش واقعا به امکانات و شرایط خونه بستگی داره؛ ممکنه یکی فر یا دستگاه خشک کن در دسترس داشته باشه و دیگری فقط آفتاب خوب یا حتی بخاری. مهم اینه که در نهایت فلفل ها خشک و آماده استفاده های بعدی بشن.

آماده کردن فلفل ها قبل از خشک کردن

قبل از آغاز خشک کردن، فلفل ها باید کاملا آماده بشن تا نتیجه کار کیفیت خوبی داشته باشه و ماندگاری هم بیشتر بشه. معمولا بهتره اول فلفل های سالم و بدون لک رو انتخاب کرد، چون هر آسیب یا لکه ای بعد از خشک شدن بیشتر خودش رو نشون میده. بعد از انتخاب، فلفل ها شسته میشن تا هر گرد و غبار یا آلودگی از بین بره، و با یک پارچه تمیز یا دستمال کاغذی خشک میشن تا رطوبت اضافی روی پوستشون نمونده باشه.

بسته به نوع فلفل و روش های خشک کردن فلفل، میشه اون ها رو کامل خشک کرد یا به برش های کوچک تر تقسیم کرد. مثلا فلفل های دلمه ای رو معمولا نصف می کنن و دانه ها و بخش سفید داخلی رو درمیارن، ولی برای فلفل سبز تند یا چیلی میشه اون ها رو کامل یا فقط با یک برش طولی خشک کرد تا هم جریان هوا بهتر عبور کنه و هم زمان خشک شدن کمتر بشه. این آماده سازی باعث میشه در هر روشی، چه با نخ، چه روی بخاری یا در دستگاه، فلفل ها یکنواخت تر و تمیزتر خشک بشن.

بیشتر بخوانید:

موارد استفاده از فلفل خشک شده

طعم دهی به غذاها

فلفل خشک شده، چه به شکل پودر و چه به صورت پرک، می تونه جان تازه ای به انواع غذا بده. از خورش ها و سوپ گرفته تا ، خوراک گوشت یا مرغ و حتی خوراک های سبزیجات، همه با اضافه شدن کمی فلفل خشک عطر و طعم خاصی پیدا می کنن که فلفل تازه هم گاهی به این شدت ایجاد نمی کنه.

ادویه سازی

پودر کردن فلفل خشک شده پایه خیلی خوبی برای ادویه هایی مثل پاپریکا، فلفل سیاه و سفید مخلوط یا حتی ادویه های ترکیبی مخصوص گوشت و مرغ هست. ترکیب این پودر با سایر ادویه ها می تونه یک مزه امضادار برای آشپزخونه ایجاد کنه.

تزئین غذا

پرک های رنگی حاصل از فلفل دلمه ای خشک شده، علاوه بر طعم ملایم، جلوه زیبایی به غذا می بخشه. مثلا روی پیتزای داغ، سالادهای رنگارنگ یا حتی انواع پیش غذا مثل بروشتا میشه این پرک ها رو پاشید تا هم چشم نواز بشه و هم خوشمزه تر.

استفاده در ترشی و شور

اضافه کردن تکه های کوچک فلفل خشک شده به ترشی ها یا شیشه های شور، طعمی متفاوت ایجاد می کنه. این کار برای افرادی که دوست دارن ترشی کمی تند و گرم باشه، انتخاب عالیه.

دم کردنی ها و روغن طعم دار

فلفل خشک شده می تونه بخشی از ترکیب دمنوش های گیاهی باشه یا داخل روغن زیتون انداخته بشه تا یک روغن طعم دار بی نظیر ساخته بشه. این روغن رو میشه برای سالاد، پخت و پز یا حتی سرو با نان و پنیر استفاده کرد.

آسیاب کردن فلفل خشک

بعضی از افراد، بعد از انجام یکی از روش های خشک کردن فلفل، ترجیح میدن فلفل خشک شده رو آسیاب کنن تا به شکل پودر یا پرک دربیاد. این کار هم استفاده از فلفل رو ساده تر می کنه و هم باعث میشه آماده سازی غذا سریع تر پیش بره.

از فواید این کار میشه به چند مورد اشاره نمود؛ اول اینکه پودر فلفل راحت تر با سایر مواد در غذا مخلوط میشه و طعم و عطرش یکنواخت تر پخش میشه. دوم، نگهداریش توی ظرف های کوچک یا شیشه های ادویه جاگیرتر و بهداشتی تره. سوم، آسیاب کردن فلفل بعد از خشک شدن باعث میشه رنگش حفظ بشه و موقع استفاده مثل یک ادویه تازه جلوه کنه. علاوه بر این، با پودر کردن میشه ترکیب های خاصی مثل پاپریکا یا ادویه تند مخصوص درست کرد که در زمان پخت، غذا رو متمایز و خوش طعم می کنه.

روش های نگهداری از فلفل خشک شده

  • توی ظرف دربسته یا شیشه ای که هوا نکشه نگه داری بشه، تا رطوبت واردش نشه.
  • جای نگهداری باید خنک، خشک و دور از نور مستقیم خورشید باشه.
  • تو منطقه ای با رطوبت بالا، گذاشتن کمی برنج خشک داخل ظرف یاری می کنه تا فلفل خشک شده ماندگاری بیشتری داشته باشه.
  • فلفل خشک دور از مواد غذایی با بوی تند مثل پیاز و سیر نگه داشته بشه، تا بو نگیره.
  • هر چند ماه یک بار ظرف رو باز کنید و فلفل ها رو چک کنید که کپک یا حشره توش نباشه.
  • اگه میخواین فلفل هایی که خشک کردین مدت خیلی طولانی باقی بمونه، میشه بعد از خشک کردن کامل، اونو وکیوم کرد.
  • قرار دادن ظرف فلفل تو یخچال لازم نیست، ولی تو منطقه ها گرم و مرطوب می تونه گزینه خوبی باشه.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در روش های خشک کردن فلفل در خانه

  • انتخاب فلفل تازه و سالم خیلی تاثیر داره چون هر لکه یا له شدگی می تونه موقع خشک شدن باعث کپک یا تغییر طعم بشه.
  • شست وشو با آب خنک و خشک کردن کامل قبل از آغاز، جلوی ماندن رطوبت اضافی و خراب شدن رو می گیره.
  • برای فلفل های دلمه ای بهتره قسمت سفید داخلی و دانه ها جدا بشه تا هم زمان خشک شدن کمتر بشه و هم طعم بهتری بمونه.
  • برش زدن فلفل، سرعت خشک شدن رو بالا می بره، به خصوص وقتی هوا مرطوبه یا از فر استفاده میشه.
  • در خشک کردن با آفتاب، بهتره روزهای خشک و گرم انتخاب بشه و فلفل ها در جایی باشن که باد ملایم بتونه اطرافشون بگرده تا رطوبت سریع تر خارج بشه و کپک نزنن.
  • در روش خشک کردن فلفل با نخ کشیدن، سالم و بی لکه بودن فلفل ها مهمه چون پوست ترک خورده یا له شده موقع آویزون موندن زود خراب میشه و میفته.
  • در روش خشک کردن فلفل با فر یا دستگاه خشک کن، فر یا دستگاه خشک کن باید روی حرارت پایین باشه تا رنگ و طعم طبیعی فلفل حفظ بشه و نسوزه.
  • در دستگاه خشک کن چیدن فلفل ها در یک لایه یاری میکنه گرما به همه بخش ها یکنواخت برسه و جایی خام نمونه.
  • وقتی فلفل ها روی بخاری یا رادیاتور خشک میشن، فاصله باید به حدی باشه که فقط گرمای ملایم برسه و حرارت مستقیم فلفل رو نسوزونه.
  • برگردوندن فلفل ها حین خشک کردن هر چند ساعت باعث میشه همه قسمت ها یک میزان خشک بشن و رطوبت جایی باقی نمونه.
  • استفاده از توری به جای سینی بسته باعث گردش هوا از زیر و رو میشه و فلفل سریع تر و یکنواخت تر خشک میشه.
  • در روش خشک کردن فلفل با آفتاب، بهتره شب ها فلفل ها رو به داخل خونه آورد تا جلوی جذب رطوبت شبانه و خراب شدنشون رو بگیره.
  • در خشک کردن فلفل سبز تند یا چیلی، حتما از دستکش بهره ببرید تا از سوزش پوست و چشم جلوگیری بشه.
  • قبل از آنکه فلفل های خشک شده رو بسته بندی کنید، اطمینان پیدا کنید که کاملا خشک شده باشن. این کار یاری می کنه تا فلفل کپک نزن.
  • بعد از خشک شدن فلفل ها، نگهداری در ظرف خشک و دربسته و به دور از نور مستقیم خورشید، طعم رو تازه نگه می داره.

سوالات متداول در خصوص روش های خشک کردن انواع فلفل

برای این که فلفل خشک شده کپک نزنه چه باید کرد؟

قبل از این که بذاریشون تو ظرف یا کیسه، باید مطمئن شد هیچ رطوبتی توشون نمونده. حتی می تونی یه روز اضافه تر بذاریشون خشک بشن تا خیالت راحت باشه که کپک نمی زنن.

روش قرمز شدن فلفل سبز تند چطوریه؟

فلفل های سبز رو توی یه جای گرم و پرنور ولی دور از آفتاب مستقیم می ذارن تا کم کم از سبز به سمت قرمز برن. این کار باعث میشه طعمشون هم یه ذره شیرین تر بشه.

برای خشک کردن فلفل پاپریکا تو فر چه دمایی خوبه؟

حدودا دمای 60 تا 70 درجه سانتی گراد مناسبه. اینطوری فلفل ها آروم خشک میشن، رنگشون قشنگ می مونه و بو و رایحه شون هم باقی می مونه.

خشک کردن فلفل روی بخاری چه تاثیری روی طعم داره؟

اگه با فاصله مناسب باشه، طعمش خوب می مونه. ولی اگه خیلی نزدیک باشه، حرارت مستقیم ممکنه تلخش کنه یا رنگش رو عوض کنه.

قبل از خشک کردن، لازمه دونه های فلفل رو جدا کنیم؟

اگه میخوای پودر صاف و یکدست داشته باشی، جدا کردن دونه ها باعث میشه پودرت تلخ نشه و آسون تر آسیاب بشه. در حالت کلی بهتره دونه های فلفل رو جدا کرد.

خشک کردن فلفل با دستگاه بهتره یا آفتاب؟

دستگاه خشک کن سریع تر و تمیزتره چون همه چی کنترل شده ست. ولی اگه هوا خشک و تمیز باشه، آفتابی هم جواب میده و حتی بوش هم خاص تر میشه.

چرا باید فلفل ها رو باید به صورت یه لایه روی سینی بچینیم؟

چون اینطوری هوا به همه جای فلفل ها می رسه و همزمان خشک میشن. وقتی روی هم باشن، قسمت های زیرین دیر خشک میشن و رطوبت باعث کپک یا بوی بد فلفل میشه.

منبع: افق کوروش
انتشار: 26 شهریور 1404 بروزرسانی: 26 شهریور 1404 گردآورنده: tour-canada.ir شناسه مطلب: 1956

به "5 روش خشک کردن فلفل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "5 روش خشک کردن فلفل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید