خواص شگفت انگیز پیاز برای بدن
به گزارش تور کانادا، پیاز یکی از پر مصرف ترین و پر طرفدارترین مواد غذایی موجود در هر آشپزخانه ای است.
پیاز بسیار مغذی است و با چندین فواید از جمله بهبود سلامت قلب، کنترل بهتر قند خون و افزایش تراکم استخوان همراه بوده است. اگرچه همه سبزیجات برای سلامتی مهم هستند، اما انواع خاصی از آن ها فواید منحصر به فرد خود را دارند.
پیاز عضوی از جنس گیاهان گلدار آلیوم است که این گروه شامل سیر، موسیر، تره فرنگی و پیازچه نیز می گردد. این سبزیجات حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی قوی هستند که ثابت شده است به طرق مختلف سلامت ما را تضمین خواهند کرد. خواص دارویی پیاز نیز از زمان های قدیم، زمانی که از آن برای درمان بیماری هایی مانند سردرد، بیماری های قلبی و زخم های دهان استفاده می شد، شناخته شده است. در اینجا مزیت های قابل توجه پیاز برای سلامتی آورده شده است.
پیاز سرشار از مواد مغذی است: پیاز دارای مواد مغذی متراکم است، به این معنی که کالری کمی دارد، اما سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. یک پیاز میانه فقط 44 کالری دارد، اما دوز قابل توجهی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر را ارائه می دهد. این سبزی به ویژه سرشار از ویتامین C است، یک ماده مغذی که در تنظیم سلامت ایمنی، فراوری کلاژن، ترمیم بافت و جذب آهن نقش دارد.
ویتامین C بعلاوه به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن شما عمل می نماید و از سلول های شما در برابر آسیب های ناشی از مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد محافظت می نماید. پیاز بعلاوه سرشار از ویتامین های B، از جمله فولات و ویتامین B 6 است که نقش کلیدی در متابولیسم، فراوری گلبول های قرمز خون و عملکرد عصبی دارند. در نهایت، آن ها منبع خوبی از پتاسیم هستند، ماده معدنی که بسیاری از مردم فاقد آن هستند. بدن برای عملکرد طبیعی سلولی، تعادل مایعات، انتقال عصبی، عملکرد کلیه و انقباض عضلانی همگی به پتاسیم احتیاج دارد.
پیاز ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد: پیاز حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی است که با التهاب مبارزه می نماید، تری گلیسیرید را کاهش می دهد و سطح کلسترول را کاهش می دهد؛ همه این ها ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهند. خواص ضد التهابی قوی آن ها بعلاوه ممکن است به کاهش فشار خون بالا و محافظت در برابر لخته شدن خون یاری کند.
کوئرستین یک آنتی اکسیدان فلاونوئیدی است که در پیاز بسیار متمرکز است. از آنجایی که این ماده یک ضد التهاب قوی است، ممکن است به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی، مانند فشار خون بالا یاری کند. یک مطالعه روی 70 نفر با اضافه وزن و فشار خون بالا نشان داد که دوز 162 میلی گرم در روز عصاره پیاز غنی از کورستین به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک را به مقدار 3 تا 6 میلی متر جیوه (mmHg) در مقایسه با دارونما کاهش می دهد.
پیاز سطح کلسترول را کاهش می دهد: یک مطالعه در سال 2014 روی 54 زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نشان داد که مصرف مقادیر زیادی پیاز قرمز خام (80 تا 120 گرم در روز) به مدت 8 هفته باعث کاهش کلسترول کل و LDL (بد) در مقایسه با گروه کنترل شد. علاوه بر این، شواهد حاصل از مطالعات حیوانی نشان می دهد که مصرف پیاز ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی، از جمله التهاب، سطوح بالای تری گلیسیرید و تشکیل لخته خون را کاهش دهد.
پیاز سرشار از آنتی اکسیدان است: آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که اکسیداسیون را مهار می نمایند، فرآیندی که منجر به آسیب سلولی می گردد و به بیماری هایی مانند سرطان، دیابت و بیماری قلبی منجر می گردد. پیاز منبع عالی آنتی اکسیدان است. در واقع، آن ها حاوی حداقل 17 نوع مختلف از آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی هستند. پیاز قرمز به ویژه حاوی آنتوسیانین است که رنگدانه های گیاهی از خانواده فلاونوئید ها می باشند که به پیاز قرمز رنگ عمیق می دهند.
مطالعات متعدد نشان داده است افرادی که غذا های غنی از آنتوسیانین بیشتری مصرف می نمایند، خطر ابتلا به بیماری قلبی در آن ها کاهش پیدا نموده است. به عنوان مثال، مطالعه ای بر روی 43880 مرد نشان داد که مصرف روزانه 613 میلی گرم آنتوسیانین به طور معمول با 14 درصد کاهش خطر حملات قلبی غیر کشنده مرتبط است. به طور مشابه، یک آنالیز در سال 2018 به این نتیجه رسید که مصرف مقادیر بالاتر غذا های غنی از آنتوسیانین با خطر کمتر بیماری قلبی و مرگ و میر بیماری قلبی مرتبط بوده است. علاوه بر این، آنتوسیانین ها در برابر انواع خاصی از سرطان و دیابت محافظت می نمایند.
پیاز حاوی ترکیبات ضد سرطان است: خوردن سیر و پیاز با کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان معده و روده بزرگ مرتبط است. آنالیز 26 مطالعه نشان داد که افرادی که بیشترین مقدار سبزیجات آلیوم را مصرف می نمایند، 22 درصد کمتر از افرادی که کمترین مقدار را مصرف می نمایند، به سرطان معده مبتلا می شوند.
علاوه بر این، آنالیز 16 مطالعه در سال 2014 بر روی 13333 نفر نشان داد که افرادی که بیشترین مصرف پیاز را داشتند در مقایسه با افرادی که کمترین مقدار مصرف را داشتند، 15 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ داشتند. این خواص مبارزه با سرطان با ترکیبات گوگرد و آنتی اکسیدان های فلاونوئید موجود در سبزیجات آلیوم مرتبط است. پیاز آنیونین A را فراهم می نماید، یک ترکیب حاوی گوگرد که در مطالعات نشان داده شده است که رشد تومور را کاهش داده و توسعه سرطان تخمدان و ریه را کند می نماید. پیاز بعلاوه حاوی فیستین و کورستین، آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی است که ممکن است رشد تومور را مهار نمایند.
پیاز قند خون را کنترل می نماید: خوردن پیاز ممکن است به کنترل قند خون یاری کند که برای افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت بسیار مهم است. یک مطالعه قدیمی روی 42 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که خوردن 3.5 اونس یا 100 گرم پیاز قرمز خام به طور قابل توجهی سطح قند خون ناشتا را پس از 4 ساعت کاهش می دهد. علاوه بر این، چندین مطالعه حیوانی نشان داده است که مصرف پیاز ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد. اگر می خواهید قند خون خود را کنترل کنید پیاز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
یک مطالعه نشان داد که موش های مبتلا به دیابت که با غذای حاوی 5 درصد پودر پیاز خشک به مدت 8 هفته تغذیه می شدند، سطح قند خون ناشتا در آن ها کاهش پیدا کرد و سطح تری گلیسیرید و کلسترول پایین تری نسبت به گروه کنترل داشتند. ترکیبات خاصی که در پیاز یافت می شوند، مانند ترکیبات کوئرستین و گوگرد نیز دارای اثرات ضد دیابتی هستند. به عنوان مثال، نشان داده شده است که کورستین با سلول های روده کوچک، پانکراس، ماهیچه های اسکلتی، بافت چربی و کبد برای کنترل تنظیم قند خون کل بدن تعامل دارد.
پیاز ممکن است تراکم استخوان را افزایش دهد: اگرچه لبنیات اعتبار زیادی برای تقویت سلامت استخوان دارند، بسیاری از مواد غذایی دیگر، از جمله پیاز نیز ممکن است به تقویت استخوان ها یاری نمایند. مطالعه ای بر روی 24 زن میانسال و یائسه نشان داد که کسانی که روزانه 3.4 اونس (100 میلی لیتر) آب پیاز به مدت 8 هفته مصرف می کردند، تراکم استخوان و فعالیت آنتی اکسیدانی آن ها در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته بود.
یک مطالعه قدیمی دیگر روی 507 زن یائسه نشان داد که افرادی که حداقل یک بار در روز پیاز می خورند، 5 درصد تراکم استخوان بیشتری نسبت به افرادی دارند که آن را یک بار در ماه یا کمتر می خورند. به علاوه مطالعه نشان داد که افراد مسن تری که اغلب پیاز مصرف می کردند، خطر شکستگی لگن در آن ها بیش از 20 درصد در مقایسه با افرادی که هرگز آن را نخوردند، کاهش داشته است. پیاز به کاهش استرس اکسیداتیو، افزایش سطح آنتی اکسیدان و کاهش تحلیل استخوان یاری می نماید که ممکن است از پوکی استخوان جلوگیری کند و تراکم استخوان را افزایش دهد.
پیاز خاصیت آنتی باکتریال دارند: پیاز می تواند با باکتری های بالقوه خطرناکی مانند اشریشیا کلی (E. coli)، سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس (S. aureus) و باسیلوس سرئوس مبارزه کند. علاوه بر این، نشان داده شده است که عصاره پیاز از رشد Vibrio cholerae، یک باکتری که یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی در بعضی از نقاط دنیا است، جلوگیری می نماید.
به نظر می رسد کوئرستین استخراج شده از پیاز یک راه بسیار قوی برای کاهش رشد باکتری ها باشد. بعضی از مطالعات نشان می دهد که کورستین می تواند از رشد چندین گونه از باکتری ها، از جمله هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori)، نوعی باکتری مرتبط با زخم معده و بعضی سرطان های گوارشی جلوگیری کند.
پیاز سلامت گوارش را تقویت می نماید: پیاز منبع غنی فیبر و پری بیوتیک است که برای سلامتی مطلوب روده لازم است. پری بیوتیک ها انواع غیرقابل هضم فیبر هستند که به وسیله باکتری های مفید روده تجزیه می شوند. باکتری های روده از پری بیوتیک ها تغذیه می نمایند و اسید های چرب با زنجیره کوتاه از جمله استات، پروپیونات و بوتیرات ایجاد می نمایند. تحقیقات نشان داده است که این اسید های چرب با زنجیره کوتاه سلامت روده و ایمنی را تقویت می نمایند، التهاب را کاهش می دهند و هضم را تقویت می نمایند.
علاوه بر این، مصرف غذا های غنی از پری بیوتیک ها به افزایش پروبیوتیک ها مانند سویه های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا یاری می نماید که برای سلامت دستگاه گوارش مفید است. یک رژیم غذایی غنی از پری بیوتیک ها ممکن است به بهبود جذب مواد معدنی مهم مانند کلسیم یاری کند که ممکن است سلامت استخوان ها را بهبود بخشد. پیاز به ویژه سرشار از پری بیوتیک های اینولین و فروکتولیگوساکارید است که به افزایش تعداد باکتری های دوست در روده شما و بهبود عملکرد سیستم ایمنی یاری می نمایند.
آیا پیاز برای رگ های خونی مفید است؟
اگر چه این خاصیت پیاز به پای سیر نمی رسد، اما باید بدانید که پیاز به گردش خون بهتر یاری زیادی می نماید. نتایج یک پژوهش انگلیسی نشان می دهد افرادی که روزانه سوپ پیاز می خورند کمتر دچار انباشتگی جرم در رگ های خونی شان می شوند. البته مطالعات در این زمینه همچنان ادامه دارد.
در واقع پیاز حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیبات سولفیدی (گوگرددار) است و برای همین برای رگ ها مفید است. بعلاوه باید بدانید که این ماده غذایی مفید حاوی امگا 3 نیز هست که مقدار کلسترول خون را پایین می آورد. پتاسیم موجود در آن، نمک بیش از مقدار بدن را دفع می نماید و برای همین قلب و رگ های خونی را در سلامت نگه می دارد. حتماً سر سفره پیاز خام داشته باشید. در تهیه سالادهایتان از این ماده غذایی غافل نشوید. توجه داشته باشید پیاز خام حاوی آنتی اکسیدان های بیشتری است.
پیاز همیار لاغری: اصلاً هر ماده غذایی که باعث لاغری گردد عزیزتر است. اگر می خواهید لاغر شوید پیاز را وارد برنامه غذایی تان بکنید. اول به خاطر این که پیاز حاوی فیبر است. فرقی نمی نماید که خام باشد یا پخته! فیبر های موجود در آن داخل دستگاه گوارش حجیم می گردد و برای همین احساس گرسنگی را کاهش می دهد.
این ماده غذایی بعلاوه ادرارآور است و به دفع سموم بدن یاری می نماید. در نهایت باید بگوییم که پیاز مقدار تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد. تری گلیسیرید ها چربی های انباشته شده در بافت های چربی بدن هستند که در شکم، ران ها و ... انباشته می شوند. فرقی نمی نماید چه پیازی باشد! اگر می خواهید لاغر شوید پیاز سفید، قرمز، زرد، خام و پخته میل کنید. توجه داشته باشید که در پخت آن از روغن بیش از حد استفاده نکنید.
به راحتی پیاز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید
پیاز یک عنصر اصلی در آشپزخانه های سراسر دنیا است. آن ها به غذا ها طعم خوبی می دهند و می توان از آن ها به صورت خام یا پخته لذت برد. ناگفته نماند، آن ها می توانند مصرف فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی شما را افزایش دهند. در اینجا چند نکته برای اضافه کردن پیاز به رژیم غذایی شما وجود دارد:
پیاز کاراملی شده را به غذا های پخته شده اضافه کنید.
برای یک غذای جانبی سالم، پیاز پخته شده را با سبزیجات دیگر ترکیب کنید.
سعی کنید پیاز پخته را به غذا های تخم مرغی مانند املت اضافه کنید.
گوشت، مرغ یا توفو را با پیاز سرخ شده روی آن قرار دهید.
پیاز قرمز نازک خرد شده را به سالاد مورد علاقه خود اضافه کنید.
با نخود، پیاز خرد شده و فلفل قرمز یک سالاد غنی از فیبر درست کنید.
از پیاز و سیر به عنوان پایه سوپ بهره ببرید.
تاکو، فاهیتاس و سایر غذا های مکزیکی با پیاز خام خرد شده امتحان کنید.
یک سالسا خانگی با پیاز، گوجه فرنگی و گشنیز تازه درست کنید.
یک سوپ پیاز و سبزیجات مقوی آماده ک مصرف کنید.
پیاز خام را با گیاهان تازه، سرکه و روغن زیتون مخلوط کنید تا یک سس سالاد خانگی خوشمزه تهیه کنید.
با بوی بد دهان بعد از مصرف پیاز چه کنیم؟
خیلی ها از ترس بوی دهان از مصرف پیاز خام خودداری می نمایند. با این حال مقابله با بوی بد دهان بعد از خوردن پیاز خام کار چندان سختی نیست. کافی است مقداری جعفری، موز یا کیوی میل کنید. بعد از مصرف سیر یا پیاز مقداری جعفری خام بجوید. خواهید دید که موثر واقع می گردد.
منبع: سلامت نیوز
منبع: فرادید